Davis-Harrington Welcome Center, Springfield, USA

Davis-Harrington Welcome Center, Springfield, USA

Missouri State University entrusted local practice Dake Wells Architecture with the design of this new welcome center, which serves as a front gate to its Springfield campus. Conceived as a signature building for the institution as a whole, the five million dollar, 13,000-square-foot facility doubles as a multi-purpose venue for special events and a gathering place for visitors and prospective students.

Enhancing the building’s visual presence, the architects devised a monumental two-story scheme that allows for a future expansion incorporating existing admissions and registration services. In addition to the spacious entrance lobby, the ground floor accommodates public functions, such as the hundred-seat auditorium and a small catering kitchen; administrative offices and conference rooms are located on the upper level and are accessed via a suspended walkway. The building enclosure combines a variety of materials in response to the surrounding campus context. The rear ground-floor spaces are largely concealed behind limestone cladding; to the north, the envelope increases in transparency, culminating in a tapering glass curtain wall that accentuates the building’s main entrance. The architects used a seemingly paper-thin layer of white Swisspearl panels to sheathe the fully glazed upper sections of the east and west façades. The latter extends slightly beyond the pointed corner of the building where the lower part folds slightly away to extend a welcoming gesture to visitors. Inspired by the pattern of a composition booklet, a seemingly random arrangement of circular perforations feeds dappled light into the atrium and allows views from the second-floor walkway.

 
 

©Gayle Babcock

 
 

©Gayle Babcock

 
 

©Gayle Babcock

 
 

©Gayle Babcock

 
 

©Gayle Babcock

 
 

Ground floor

©Dake Wells Architecture

 
 

First floor


©Dake Wells Architecture

 
 

Second floor

©Dake Wells Architecture

 
 
 

Vertical section

©Swisspearl

1 SWISSPEARL panel 8 mm, perforated
2 ventilation cavity
3 aluminum sub framing
4 structural steel
5 glazing
6 curtain wall system

 

 

Key Facts

Project
MUS Davis-Harrington Welcome Center Missouri State University

 

Location
901S National Ave, Springfield, USA

 

Client
Missouri State University

 

Archictect
Dake Wells Architecture, Springfield, USA

 

Photographs
Gayle Babcock

 

Building period
2014/2015

 

General contractor
Wright Construction Services, St Peters Missouri, USA

 

Façade contractor
Loveall Custom Sheet Metal, Springfield, USA

 

Façade material
Swisspearl® SWISSPEARL, CARAT Onyx 7090

 

PDF project sheet
Click here to download the project sheet

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.