House Hindås, Gothenburg, Sweden

House Hindås, Gothenburg, Sweden

NESTLED BETWEEN LAKE & FOREST

Anna Roos Set between deep green pine forests and the Västra Nedsjön Lake inland from Gothenburg, this double-storey, single-family house sits comfortably in its rural setting. The building is perched above a rock bed, elevating it above the landscape and optimising the surrounding vistas. The rich backdrop of verdant nature surrounding the house forms a strong contrast to its simple, cabin-like architecture, which creates a retreat from the hubbub and noise of city life. The building consists of an orthogonal volume, the corner of which has been sliced away to create an elevated balcony that opens out from the kitchen and living spaces on the first floor. The balcony wraps around the house cantilevering over the southwest façade to create a sheltered terrace for the office and guestrooms on the ground level below.

The choice of cladding material expressed the client’s desire for a contemporary house. The large-format, gunmetal grey Swisspearl cement composite panels convey the modern, sleek image that was sought. A quirky accent to the façades is the cantilevered steel projection nook on the northeast façade that creates a niche for the bathtub. The projecting gable-end on the façade obscures the monopitch roof, maintaining the integrity of the orthogonal box. Raised timber terraces that project from the house provide an interface from the interior to the exterior. Generous, large-scale windows that lie flush with the façade allow copious amounts of daylight into the house as well as a view overlooking the dark lake waters below.

 

TO BLEND IN WITH THE SURROUNDINGS, A DARKER TONE OF GRAPHITE WAS CHOSEN TOGETHER WITH SHEET METAL PARTS. AS AN ARCHITECT, I FEEL VERY HAPPY WITH THE RESULT.

Stefan Rupert, Architect Inobi AB

 

House Hindås seems to hover above the rocky site, with raised timber decks that slide over the uneven terrain.

©Claes Westlin

 
 

©Claes Westlin

 

The house is nestled between the coniferous forest and the lake.

©Claes Westlin

 

 

Key Facts

Project Name
House Hindås

 

Location
Takkullevägen 77, Hindås, Gothenburg, Sweden

 

Building period
2008

 

Architect
Inobi AB, Gothenburg, Sweden

 

Photographer
Claes Westlin, Malmö, Sweden

 

Client
Thomas and Vivianne Hult, Gothenburg, Sweden

 

General contractor and façade construction
Willa Nordic, Sweden

 

Façade material
SWISSPEARL® CARAT, Black Opal 7020Scale

 

PDF project sheet
Click here to download the project sheet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.