Private Residential Chalet, Lebanon

Private Residential Chalet, Lebanon

At the top of a steep hill

At the top of a steep hill, lies a private residential project, comprising four independent chalets, built to provide their owners with a luxurious, secondary residence. The project is located in Faqra Club, a club assembling prestigious villas and offering Lebanon’s elite a seasonal escape. This destination attracts skiers in the winter and mountain-lovers in the summer. Through its distinctive architecture and functional design, the residence has become a landmark in the area.
 

The project makes the best use of a difficult terrain, in order to create a practical and aesthetically pleasing living space. In fact, the plot, which is located on a steep slope, is triangular, with a setback line that limits design possibilities. This challenging complexity called for an unconventional design. The result: a unique, triangular building which, though unusual, features a harmonious and elegantly proportional whole.
 

©FNA & Partners – Fouad Naayem

Earth colors characterize this residence that is adorned with dark grey Swisspearl fiber cement cladding and HPL sustainable panels, both in grey and wooden colors, creating a complimentary contrast. A linearity, both horizontal and vertical, distinguishes the design. It is namely noticeable on the roof where lines seem to extend radially from one focal point – the tip of the triangular building. The roof itself is inclined at the same angle as the road facing the building’s north-east elevation. Thanks to this parallelism, the design, though unique, is integrated into the area surrounding it. Moreover, another opposite incline creates movement, highlighting the building’s dynamic architecture. It also allows for the use of the roof as an inhabitable space. In short, the roof is treated as the fourth elevation itself, reflecting an angular concept based on the plot’s topography and surroundings.
 

©FNA & Partners – Fouad Naayem
©FNA & Partners – Fouad Naayem

In addition, architecture was beautifully used to serve practical purposes and contribute to conserving the environment. Large glass frontages, both in the stairwell lobby and in each living space, allow natural light in, thus reducing the need for electric lights. A ventilated facade system was adopted for all external walls, which were also built as double walls with thermal insulation, thus reducing the need for artificial heating and cooling. Furthermore, architectural pergola elements at the main elevation not only add a pleasant ambiance, but also protect the internal living spaces from searing heat in the summer, and stormy weather in the winter. Finally, many green areas were integrated into the building, including a private garden at the main entrance and a vast garden on the ground floor. Also, an external green area was added to every floor following the plot’s topography. These features, among others, ensure sustainability. The project constitutes an even greater success thanks to its starting point. In fact, the residence was built on an already existing old structure that was redesigned, but also made use of as a resource. This added challenge made of the result an even greater achievement.
 

©FNA & Partners – Fouad Naayem

Last but not least, the architecture provides homeowners with both luxury and comfort at their best. Firstly, heated external flooring melts fallen snow, providing quick access to the residence during winter. Second, the roof offers a haven for tranquility: Resting on it is a small infinity pool overlooking the tree-filled valley to the west. The roof also includes storage areas, hidden technical installations, and more importantly, a studio. Additionally, on the ground floor lies another infinity pool with an open view. Finally, the architecture preserves homeowners’ privacy: Smaller windows were designed for the south and north-east elevations, since the former lies across from a plot which may eventually be built on, and the latter overlooks the street. In short, this project offers its residents a practical retreat where comfort meets luxury and style.
 

©FNA & Partners – Fouad Naayem

NICE TO KNOW

Object
Private Residential Chalets

 

Location
Faqra, Lebanon

 

Architects
FNA & Partners – Fouad Naayem

 

Photos
FNA & Partners – Fouad Naayem

 

Façade material
Swisspearl Largo Reflex Platinum 9020

 

PDF project sheet
Click here to download the project sheet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.