House RnEve, Austria

House RnEve, Austria

Darkly dramatic and deconstructed

Embedded in a green slope in rural Austria, this unusual, single-family house is uniformly clad in black Swisspearl panels. Like a dark spaceship in a sci-fi film, the dramatic expression of the exterior inclined planes is continued in the interior. Sloping concrete walls and plush built-in velvet settees create a sumptuous, cinematic atmosphere.

This project is featured in the Swisspearl Architecture #27. Subscribe to our magazine to get the printed issue or download the PDF from the download area on our website.
 

©Meraner & Hauser OHG/SNC, Bozen, Italy
©Meraner & Hauser OHG/SNC, Bozen, Italy

The natural incline of the slope was carefully incorporated into the building and is echoed in the main staircase, which connects the three levels internally. The earth-retaining outer wall to the rear defines the building and emphasizes the slope. The narrow outer wall of the main entrance has been built at an incline and, due to the treatment of the façade, merges seamlessly into the visible roof surface of the staircase.
 

©Meraner & Hauser OHG/SNC, Bozen, Italy

Expressed as a dark volume on the exterior, the building is subdivided horizontally into three layers, where the staircase is an incision but also a connecting element. The house is homogenously clad in Swisspearl panels throughout; the roof plane, however, is planted with vegetation. The garage and technical equipment of the hillside house are situated on the entrance level. Service spaces, like the laundry, storage, and naturally illuminated winter gardens are located in the intermediary level leading up to the communal spaces, where the main clothes cupboards are also located. Low, built-in velvety sofas and plush carpets impart the living room with a touch of glamor. Glazed walls open the interior towards the garden, allowing views to the lake and the surrounding vineyards.
 

©Meraner & Hauser OHG/SNC, Bozen, Italy

Black Swisspearl panels have also been used in the interiors. Clad in Swisspearl panels, the fireplace brings the element of fire visibly into the living and dining areas, while also demarcating the two zones. Inclined planes of concrete walls and ceilings create a neutral background to the built-in interior elements. A large window brings the surrounding natural landscape into the interiors. Horizontal timber slats with visible surfaces clad in Swisspearl panels reduce external noise. RnEve is a dramatic house that stands out prominently in its rural setting.
 

©Meraner & Hauser OHG/SNC, Bozen, Italy
©Meraner & Hauser OHG/SNC, Bozen, Italy

NICE TO KNOW

Object
House RnEve

 

Location
Mönchhof, Austria

 

Architects
ad2 Architekten, Weiden am See, Austria

 

Photos
Meraner & Hauser OHG/SNC, Bozen, Italy

 

Building period
2012 – 2013

 

Façade material
Swisspearl Largo Carat Black Opal 7024 R

PDF project sheet
Click here to download the project sheet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.