House XL, Slovenia

House XL, Slovenia

XL Villa for an XL Family

Designed for a large family of seven, House XL is located on the outskirts of a new residential area in the east of Slovenia. SoNo Architects’ design takes its cue from the typically Slovenian architectural elements and the rolling hills and fields surrounding it.

This project is featured in the Swisspearl Architecture #27. Subscribe to our magazine to get the printed issue or download the PDF from the download area on our website.
 

©Meraner & Hauser OHG/SNC, Bozen, Italy

The house consists of three, double-pitch, gable-roofed volumes: two of which are perpendicular and run parallel to one another, thereby creating a sheltered outdoor living and eating space between them. In essence, SoNo architects’ design is a modern interpretation of a rural barn.
 

©Meraner & Hauser OHG/SNC, Bozen, Italy
©Meraner & Hauser OHG/SNC, Bozen, Italy

While the basement level, where the laundry, storage, and technical spaces are located, is constructed from reinforced steel, the upper floors consist entirely of cross-laminated timber elements. Organized on three levels, the floor plan layout is light and spacious. All the communal areas, like the open plan kitchen and dining area with study are situated on the ground level in the northern wing and the living areas are situated in the southern wing, which extends to create a covered carport. With its large, glazed sliding doors, the living area opens to the atrium, thus maintaining an intimate relationship between the house interior and the surrounding nature. Five bedrooms, all with views across the landscape, and two bathrooms with skylights are located on the upper level.
 

©Meraner & Hauser OHG/SNC, Bozen, Italy
©Meraner & Hauser OHG/SNC, Bozen, Italy

The façades are clad with large-format, vertical Swisspeal panels – the connecting volume in lighter hues of anthracite grey and the other two in darker. The cladding is clipped onto a concrete plinth, which connects the lower vehicular entry level of the site with the rear garden. Larger glass surfaces on the gable ends are recessed behind the eaves and are shielded from the sun with latticework oak cladding. The dark surfaces contrast strongly with the ochre-colored timber, creating an eye-catching graphic impact. As opposed to the three, open gable-ends, the elongated northern side elevation with its black-clad surface is punctured by three, small horizontal windows.
 

©Meraner & Hauser OHG/SNC, Bozen, Italy
©Meraner & Hauser OHG/SNC, Bozen, Italy

NICE TO KNOW

Object
House XL

 

Location
Pot na Črnile, Leskovec pri Krškem, Slovenia

 

Architects
SoNo Architects, Ajdovščina and Ljubljana, Slovenia
Edvard Blažko, Marko Volk, Nina Tešanović

 

Photos
Meraner & Hauser OHG/SNC, Bozen, Italy

 

Building period
2014 – 2016

 

Façade material
Swisspearl Largo Nobilis Black N 012

PDF project sheet
Click here to download the project sheet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.