House B4, France

House B4, France

A House Angled into a Hillside

This new, single-family house on the outskirts of a rural village perched between forests to the west and vineyards to the east in the valley below, juxtaposes form and materials in a bold manner.

This project is featured in the Swisspearl Architecture #27. Subscribe to our magazine to get the printed issue or download the PDF from the download area on our website.
 

©Jürg Zimmermann, Zurich, Switzerland

House B4 is surrounded by wineries, situated on the periphery of the commune Husseren les Chateaux, south of Colmar on the south-eastern border in France. An existing old barn on the site was demolished to make way for the modern new house. In order to integrate the building into the landscape, the Vosges sandstone from the demolished barn was reused and reinterpreted in a modern context for the lower level of the house. The project brief includes: the construction of a detached house (without a subterranean basement) and the creation of an open, covered space on the ground floor, which can be used as covered parking.
 

©Jürg Zimmermann, Zurich, Switzerland

Occupying the bulk of the site, the complex forms of the house were generated as a response to the irregular shape of the site. Various oblique facets were carefully formed and the treatment of the façades and large glazed openings positioned to optimize the views of the surrounding landscape, the rear forest, and agricultural valley with vineyards below.
 

©Jürg Zimmermann, Zurich, Switzerland

The ground floor accommodates the children’s rooms, bathrooms, and an office, as well as the technical areas, boiler room, and laundry. On the upper level are the communal areas—living room, dining room, and open plan kitchen—which extend out onto a spacious timber terrace cantilevered over a swimming pool. A rustic lower level clad in sandstone forms a kind of plinth for the dynamic, freeform, upper level, which is clad in smooth, light beige Swisspearl panels. The strong juxtaposition of materials and textures gives the house its strong, contemporary character.
 

©Jürg Zimmermann, Zurich, Switzerland

NICE TO KNOW

Object
House B4

 

Location
3 rue des Châteaux, Husseren-les-Chateaux, France

 

Architects
Kauffmann & Wassmer Architectes, Colmar, France

 

Photos
Jürg Zimmermann, Zurich, Switzerland

 

Building period
2015 – 2016

 

Façade material
Swisspearl Largo Carat Onyx 7091

PDF project sheet
Click here to download the project sheet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.