Radio and Television
Studios, Slovakia

Radio and Television <br>Studios, Slovakia

Upgrading for Efficiency

The Radio and Television Studios of Slovakia (RTVS) are located near the historic center of Košice. Like many older buildings in the city, the building has recently been renovated. The project’s goal was to renovate the central administration building and improve its energy efficiency and cost-effectiveness. Thus, one of the main aspects was the renovation of the building envelope.

This project is featured in the Swisspearl Architecture #29. Subscribe to our magazine to get the printed issue.

© Meraner & Hauser OHG/SNC, Italy

With almost 240,000 inhabitants, Košice is the capital of Eastern Slovakia and the second largest city in the country. It is an important center of political, economic, and cultural life as well as a university city. The richness of the city’s history is reflected in its center, where there are numerous sights that form the largest urban conservation area in Slovakia. The central administration building of the Radio and Television Studios of Slovakia is located close to the historic center. The building was constructed in the early 1980s and has recently been renovated by DGA Architects.

© Meraner & Hauser OHG/SNC, Italy

Central core of the building is the approximately five-story-high broadcasting room with the studios, which is constructed in reinforced concrete. It is surrounded by a two-story-high prefabricated skeleton structure accommodating control rooms and offices. The offices are situated on the first and second floors, storage and technical rooms are located on the basement floor. Vertical access is via three sets of staircases. The main entrance of the building has been upgraded to grant barrier-free access.

The purpose of the renovation was to improve the energy effectiveness of the building and to increase cost-effectiveness by optimizing energy costs. Thus, one of the main aspects was the renovation of the building envelope.

The curtain wall was upgraded by combining a weatherproofing system and aerated façade system with a cladding of russet-colored Swisspearl panels assembled vertically. Projecting gray-plastered pilasters at intervals and vertical strips of windows enhance the vertical rhythm. The façades of the broadcasting room, which projects above the surrounding control rooms and office spaces, is clad in Swisspearl panels cut at angles to create a dynamic, unconventional effect.

The façade of the central broadcasting room is clad with Swisspearl panels cut at an angle and gradated by the width of an interstice. The architects were inspired by the Wallis Annenberg Center in California published in the Swisspearl Magazine 21.
© Meraner & Hauser OHG/SNC, Italy


With DGA’s renovation, the building has gained a new look that is both modern and eye-catching.

NICE TO KNOW

Object
Radio and Television Studios

Location
Košice, Slovakia

Architects
DGA Design Grafic Architecture s. r. o., Košice, Slovakia

Building period
2018 – 2019

PDF project sheet

Facade material
Swisspearl Largo Reflex Autumn Leaves 9270


Read more – Swisspearl Architecture magazine
Find more stories in our  Swisspearl Architecture #29. Subscribe to our magazine to get the printed issue.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.