Single-Family House, Lillesand, Norway

Single-Family House, Lillesand, Norway

Juxtaposing Old and New

In designing the extension to the existing house, architect Sunniva Rosenberg acknowledged the neighboring buildings, the surrounding rocky landscape, and indigenous tall pine trees, integrating them into the overall design to create a harmonious ensemble. The new extension connects the house to the garden.

This project is featured in the Swisspearl Architecture #30. Subscribe to our magazine to get the printed issue.

© Rasmus Norlander, Zurich

L15 House is located in Lillesand, a small town close to the Norwegian coastline in the south of Norway. Sunniva Rosenberg’s extension accommodates an open-plan dining, kitchen, and living area as well as an outdoor dining area overlooking the garden. The angular plan layout optimizes the site and opens up in three directions. By positioning the extension parallel to the road, orientated towards the existing house, an outdoor space is created to the southwest that is sheltered from the sun and wind as well as affording privacy.

© Rasmus Norlander, Zurich

One of Rosenberg’s aims was to create a site-adapted contemporary extension combining
good craftsmanship and durable materials; a building that has been built sustainably for
the long-term. The architects have used the best building traditions from the past in combination with materials from the present. Rather than imitating the architecture of the existing house that dates back to the 1980s, Rosenberg chose to design a reduced, box-like wooden construction clad with large, dark-grey Swisspearl panels and floor-to-ceiling glazed openings that contrasts strongly, while not dominating or competing with it.

© Rasmus Norlander, Zurich

Another aim was to preserve the spruce and pine trees and the cultivated garden that
the owner has created over several decades. By cantilevering the extension above the bedrock and keeping the large rhododendron plants, which create a windshield, the landscape has been respected. Generous sliding glass doors open up to the flowering bushes and bring nature into the space. Neutral colors ensure that it remains the main focus.

© Meraner & Hauser, Bolzano, Italy

While the extension opens up to the existing building and garden in the south, it is closed
towards the gravel road in the north. By perforating this closed façade of Swisspearl panels with small, punctured holes in a motif of an abstracted tree branch, the extension echoes the old orchard of trees. Notwithstanding the tight budget, the extension has been built with high-quality materials and precision detailing.

NICE TO KNOW

Object
Single-Family House

Location
Lillesand, Norway

Architects
Sunniva Rosenberg Arkitektur, Oslo, Norway

Photographer
Rasmus Norlander, Zurich, Switzerland
Meraner & Hauser, Bozen, Italy

Facade Contractor
Byggmester Notto Høiland, Lillesand

Building period
2020

PDF project sheet

Facade material
Swisspearl Largo Carat Black Opal 7021 (perforation), Reflex Satin White 9291


Read more – Swisspearl Architecture magazine
Find more stories in our  Swisspearl Architecture #30. Subscribe to our magazine to get the printed issue.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.